Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας Μαγδαληνής Πετρολέκα
Την Παρασκευή, 27-10-2017 στο κτίριο «Αβέρωφ» της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π., η συνεργάτης του Γραφείου, Μαγδαληνή Πετρολέκα, παρουσίασε τη Διπλωματική της Εργασία με τίτλο «Ό,τι και να Γκίνη θα είμαστε μαζί», ολοκληρώνοντας τις προπτυχιακές σπουδές της.
Ακολουθεί συνοπτική περιγραφή της Εργασίας:
«Το κτίριο Γκίνη στέκεται στο όριο του σύγχρονου πολυτεχνείου με το κέντρο της Αθήνας. Βρίσκεται μετέωρο ανάμεσα σε ένα θεσμικό ακαδημαϊκό περιβάλλον με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας και στο κέντρο μιας ζωντανής πόλη, ενώ παρά την φαινομενική ένταση που εμφανίζεται γύρω από αυτό, το σύνολο του κτιρίου παραμένει αδρανές το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σε μια προσπάθεια να βρούμε τα στοιχεία αυτά που υπάρχουν στο πολυτεχνείο και στα Εξάρχεια εντοπίσαμε τρία σημεία τομής, τον εκπαιδευτικό, τον πολιτιστικό και τον κοινωνικό χαρακτήρα. Μάλιστα οι τρείς αυτές συνιστώσες που είναι διασκορπισμένες στα Eξάρχεια, συνυπάρχουν μαζί στο πολυτεχνείο.
Αντιμετωπίζουμε λοιπόν το κτίριο Γκίνη ως τον κατωφλιακό χώρο του πολυτεχνείου καθώς θεωρούμε ότι έχει μια μεγαλύτερη τριβή και δυναμική με την πόλη σε σχέση με τα άλλα κτίρια του συγκροτήματος. Εισάγουμε χρήσεις σε αυτό που αφορούν τόσο την κοινωνία όσο και την αρχιτεκτονική σχολή με σκοπό να δημιουργήσουμε μια αφήγηση άρθρωσης ενδιάμεσων χώρων που αποσκοπούν στην ομαλή σύνδεση του μέσα με το έξω. Διακρίνουμε στο φαινομενικά ενιαίο κέλυφος του κτιρίου τρία μέρη που λειτουργούν ανεξάρτητα και συνδέονται με ένα περίπλοκο σύστημα κίνησης. Επιλέγουμε να κάνουμε διακριτή αυτή την τριμερή διάταξη, δημιουργώντας ένα νέο σύστημα μεταλλικών ημιυπαίθριων κινήσεων ενώ εντάσσουμε λειτουργίες σε αυτό σε σχέση με τους τρεις χαρακτήρες που προαναφέραμε. Για να πραγματοποιηθεί αυτό μεταφράζουμε την ήδη κατακερματισμένη δομή κατασκευαστικά θεσμικά και λειτουργικά ανοίγοντας ένα αίθριο στον πυρήνα της σύνθεσης του κτιρίου.»